Tegelse gemeenschap blaast nieuw leven in Harmoniezaal
Meer dan 3.000 uren vrijwilligerswerk zitten er in het opknappen van de Tegelse Harmoniezaal, berekent Gerard Fokkens. Dit is het verhaal over hoe een cadeautje van een gulle gever aan architect Theo Verheijen een hele gemeenschap mobiliseerde.
Voor iedereen die het zich afvraagt, nee de naam van die gulle gever gaat niet genoemd worden. Wel wil Verheijen vertellen hoe hij het waardevolle cadeau in handen kreeg. ‘Op een avond kwam er een telefoontje van een opdrachtgever die mij vroeg langs te komen. Ik hoefde alleen maar te zitten, te luisteren en mezelf te verbazen’, blikt Verheijen nu terug. ‘Ik kreeg te horen dat ik de Harmoniezaal aangeboden kreeg met de verplichting die door te geven aan de Tegelse gemeenschap.’
De Harmoniezaal heeft een rijke geschiedenis
De oorsprong van de Tegelse Harmoniezaal gaat terug naar 1856 toen op die plek een woning met gelagkamer werd gebouwd. In 1892 werd het pand aangekocht door de plaatselijke harmonie; een verbouwing en naamswijziging volgde. Nadat in 1898 de Martinuskerk door een brand grotendeels was verwoest deed de Harmoniezaal zelfs tijdelijk dienst als noodkerk. Zelf werd de Harmoniezaal in 1906 door brand deels in as gelegd waarna renovatie volgde. In de jaren die volgden was de Harmoniezaal de plek voor verenigingen, culturele activiteiten en carnavalsfeesten, tot de uitbater de deuren in 2007 noodgedwongen moest sluiten.
Exploitatie
En die Tegelse gemeenschap werkte dus fysiek mee tijdens de grote renovatie van het gebouw. ‘Zonder al die vrijwilligers hadden we het niet gered’, klinkt het resoluut uit de mond van Fokkens. Verheijen maakte de plannen voor die renovatie en zocht hulp bij de Stichting Cultureel Erfgoed Tegelen om het pand duurzaam voor de gemeenschap te behouden. ‘Want renoveren is één ding, je moet er natuurlijk ook voor zorgen dat het geëxploiteerd kan worden’, zegt Verheijen.
Huiskamer
Met dat verhaal hield een groep vrijwilligers onder wie Fokkens zich de afgelopen tijd bezig en met succes. ‘Er is een nieuwe stichting in het leven geroepen die het beheer op zich gaat nemen en er staat een groep vrijwilligers klaar die de exploitatie gaat draaien’, schetst Fokkens. De verenigingen en clubjes staan inmiddels in de rij om weer onderdak te krijgen in de Harmoniezaal. Is de zaal daarmee een concurrent voor gemeenschapshuis De Haandert? Nee, benadrukt Fokkens. ‘Tegelen heeft De Haandert nodig voor de grote activiteiten en evenementen. Wij willen met de Harmoniezaal de huiskamer van Tegelen zijn.’
Harry Lucker Omroep Venlo