Officiële opening ‘De Harmoniezaal’ Tegelen

Officiële opening ‘De Harmoniezaal’ Tegelen

 Zondag 22 mei 2022, eindelijk was het dan zover, de officiële opening van De Harmoniezaal aan de Posthuisstraat te Tegelen. Ietsje later dan oorspronkelijk gepland (vanwege corona kon de opening in januari niet doorgaan), maar dat mocht de pret niet drukken.

De entree was versierd met een kleurige ballonnenboog, de vlaggen in de straat  hingen uit. De zit- en statafels in de zaal, aangekleed met een fleurig plantje en drie kleurige heliumballonnen aan een foliegewicht, zagen er prachtig uit. De kroonluchters aan het plafond schitterden, een film over de grote verbouwing van de zaal was op een scherm te volgen, het spreekgestoelte stond klaar op de bühne. De champagneflutes stonden glanzend opgewreven en keurig netjes opgesteld op een tafel, geduldig wachtend op het moment dat ze zouden worden gevuld met heerlijke bubbeltjes. Flutes en bubbels, ze kunnen nu eenmaal niet zonder elkaar. Al deze zaken zorgden bij de eerste oogopslag al voor een feestelijke sfeer. Bestuur, vrijwilligers, genodigden en de (inmiddels niet meer anonieme, maar ik ga zijn naam toch niet noemen) grote weldoener met dezelfde initialen als de grote Winston Churchill, zaten klaar.  Klokslag 12.00 uur schalde het door Carl Orff gecomponeerde ‘O Fortuna’ door de luidsprekers. Een hymne aan Fortuna, de godin van het lot. De officiëele opening kon beginnen.

Spreekstalmeester Theo Hamakers deed de aftrap. Gerard Fokkens, voorzitter Stichting Cultureel Erfgoed Tegelen, kortweg SCET genoemd, verwelkomde daarna nogmaals eenieder, dankte allereerst de vele vrijwilligers* voor hun tomeloze inzet: ‘Zonder jullie, lieve vrijwilligers, hadden we hier nu niet gestaan, dank, dank, dank’.

*De stichting kan momenteel een beroep doen op circa 65 vrijwilligers. Het streven is om meer dan 100 vrijwilligers in de toekomst binnen de Harmoniezaal te betrekken.

 Vervolgens werd kort de langdurige procedure toegelicht m.b.t. de vereiste ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) die op het nippertje door de Belastingdienst werd toegekend. Grote dank hiervoor aan SCET secretaris, tevens architect Theo Verheijen met hulp van een hooggeleerde adviseur. Ontelbare uren hebben zij hieraan besteed, het heeft hun bloed, zweet en tranen gekost, maar Fortuna bleek hen uiteindelijk goed gezind.

Antoin Scholten, burgemeester Gemeente Venlo, sprak daarna mooie woorden: ‘De Harmoniezaal kent een lange historie als feestzaal, ontmoetingsruimte voor verenigingen en zelfs een tijdlang als noodkerk. Meneer Pastoor, wees gerust, u bevindt zich hier op gewijde grond’.  Applaus uit de zaal. Scholten gaat verder: ‘Hoeveel mensen hebben elkaar hier niet voor het eerst ontmoet? Prille relaties ontstonden hier, verbintenissen en vriendschappen voor het leven. Tegelen mag trots zijn op deze prachtige zaal en op de vele mensen die dit mogelijk maakten.’

Vervolgens werd iedereen verzocht naar buiten te gaan alwaar het ontbrekende jaartal 2022 aan de gevel werd onthuld door de burgemeester. Oorverdovende saluutschoten werden afgevuurd door het regiment Frei-Huzaren von Glasenapp,  Harmonie Sint Caecilia bracht een feestelijke serenade. Ondertussen werden binnen in allerijl de flutes gevuld met Prosecco en nadat iedereen weer binnen was, werd met opgeheven glazen gezamenlijk een toost uitgebracht.

Om 14.00 uur werd het officiële gedeelte afgesloten en werd de zaal opengesteld voor alle geïnteresseerden. Geen volle bak zoals gehoopt. Dit was deels te wijten aan het zeer warme weer, de razendspannende Formule 1 die om 15.00 uur op TV kwam en natuurlijk, door de uitgestelde opening, waardoor vele mensen de zaal tijdens carnaval of andere bijeenkomsten al hadden bewonderd. Niettemin, het was ouderwets gezellig met afgevaardigden van diverse Tegelse verenigingen, de oud- eigenaren van de zaal (Agelies Verstraaten zou zo weer achter de bar willen staan, vertelde ze enthousiast),  buurtgenoten, familieleden van bestuur en vrijwilligers. DJ Stevie, Timeless, Thei & Marij en Clowntje Polka zorgden voor een feestelijke noot.

Dank aan iedereen die 22 mei 2022 zijn/ haar steentje heeft bijgedragen.

Tekst opening Nieuws: Ruth Schouwenberg- Dings

Foto’s opening Media: Dirk Stevens

 

Alle reserveringen vanaf 1 juni 2022:

reserveringen@harmoniezaal-tegelen.nl

De commissie reserveringen bestaat uit de volgende personen:

Michelle Jaspers, Veron Broekman, Mike Rijvers, Herman Denessen, Wouter Frencken.

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email